Een burn-out is letterlijk vertaald ‘opgebrand’. Je staat al een dusdanig lange periode onder stress waardoor al je reserves op zijn. Bij een burn-out ben je overspannen en duren je klachten al langer dan zes maanden.

Symptomen van een burn-out

Het herkennen van symptomen kan ervoor zorgen dat je het sneller op het spoor komt en er sneller wat mee kan. Enkele van deze symptomen zijn;
– moeheid
– piekeren
– concentratieproblemen
– emotioneel instabiel
– prikkelbaar
– niet tegen drukte of herrie kunnen
– onrustig of gejaagd voelen
– slaapproblemen
– lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en/of spierpijn

Mogelijke oorzaken

Een burn-out komt eigenlijk altijd van een te lange periode van te veel stress. Dit heeft vaak met werk te maken, maar opvallend genoeg nog vaker met een studie tegenwoordig. Uit onderzoek is gebleken dat één op de vier studenten er wel eens last van heeft en één op de vijf studenten zelfs suïcidale gedachtes heeft.
Dit heeft een aantal oorzaken namelijk:
– angst voor een hoge studieschuld
– stress voor tentamens in combinatie met faalangst
– angst om iets te moeten missen (FOMO/ Fear Of Missing Out)
– angst voor afkeuring en oordeel van anderen
Vooral FOMO en de angst voor afkeuring en oordeel van anderen komen steeds vaker voor. Dit komt omdat we met Snapchat, Instagram, Facebook, Whatsapp, LinkedIn en Bereal meer dan ooit met elkaar verbonden zijn. Niet alleen vragen deze sociale media elke dag een deel van je aandacht, waardoor je zonder dat je het door hebt al gauw een uur kwijt bent, ze laten je ook alleen maar de hoogtepunten van andere mensen zien. Waarom zou je tenslotte iets ‘posten’ als je jezelf ermee naar beneden haalt?
Maar wat kan je doet tegen een burn-out? Hoe voorkom je of verhelp je het? Dat kan je allemaal hier lezen of klik op het kopje; ’tips tegen burn-out’

Als je een deel van de klachten en/of oorzaken herkend vraag je je vast af wat je nu moet doen, moet ik naar een psychiater of een psycholoog? kan ik het niet zelf oplossen? Maar ik studeer niet veel thuis hoe kan het dat ik hier last van heb? zijn enkele vragen die in je hoofd kunnen opkomen, maar gelukkig komen op al deze vragen antwoorden die je kan lezen op onze pagina met tips. klik hier of in het menu op ’tips’ om naar deze pagina te gaan. Dus lees snel verder op de volgende pagina van deze site!