Inmiddels weet je waar je op welke symptomen je moet letten, maar wat kan je eraan doen om deze symptomen te verminderen of zelfs in zijn geheel de kop in te drukken. In deze tekst gaan we daar dieper op in en geven we tips die je zelf kan toepassen.

Tip 1 ‘neem rust’

Het klinkt misschien wat eenvoudig en zelfs voor sommigen zelfs wat dom. Neem rust alsof je daar zelf niet aan hebt gedacht, maar die tijd heb je toch helemaal niet? Je bent al zo druk en dan moet je nog even niets gaan doen ook? Dat slaat nergens op! Maar heb je wel eens dat je vastloopt met de makkelijke opdrachten? dat je niet op het juist antwoord kan komen terwijl je het wel weet? Volgens de psycholoog Erik Scherder komen die antwoorden makkelijker wanneer je hersenen weer in ‘default mode’ werken. Dit is een soort van de automatische piloot, dus in plaats van te blijven staren naar die ene opdracht, maak eens een wandeling en gun je hersenen rust.

Tip 2 ‘praat erover’

hoe moeilijk het soms ook kan zijn, praat over wat je dwars zit of wat je stress geeft. Dit geeft verlichting voor jezelf en begrip uit je omgeving. Daarbij zorgt de begrip uit je omgeving ervoor dat de druk op jou minder hoog wordt. Vaak houden mensen rekening met welke taken jij niet leuk vind en zullen je dan andere taken geven. Soms kunnen ze ook in gesprek met je gaan om te kijken hoe een taak wel leuk kan worden.

Tip 3 ‘maak het leven leuk’

Niet elke taak die je hebt is even leuk, maar zorg dat in alles wat je doet plezier terug te vinden is. Dit zorgt ervoor dat de taken ook minder zwaar voor je zullen aanvoelen. Voor de lange of vervelende taken kan een beloningssysteem goed werken. Zo kan je jezelf beloven dat wanneer je een 7 voor een tentamen haalt je wel die nieuwe schoenen mag kopen of wanneer je een paragraaf hebt geleerd je een pauze met een kopje thee neemt. Denk er hierbij aan dat je de taken niet te moeilijk voor jezelf maakt. Deel ze op in kleine taken zodat er altijd het uitzicht op je volgende beloning zichtbaar blijft.

Zo zijn er nog veel meer tips te vinden op internet, kijk bijvoorbeeld op deze website voor nog een aantal tips. Mochten de klachten langere tijd aanhouden wees dan ook vooral niet bang om contact te zoeken met je huisarts of een therapeut.